Organizacija radnog prostora

Da li se i vama dešava da zbog hrpe stvari na radnom stolu, koje su posledica započetih, a nedovršenih poslova, izgubite fokus i potisnete prioritete? Ukoliko provodite više od jednog minuta tražeći nešto što ste prethodno odložili, onda je definitivno vreme za sredjivanje radnog prostora.

Sa jedne strane, ne treba se odricati kreativnog haosa koji vas inspiriše, ali ne treba dozvoliti da sredjivanje radnog stola i razbacanih stvari traje predugo. Zato dobra organizacija radnog prostora ne znači samo sredjivanje haosa, već i uštedu vremena, usredsredjenost na prioritete i dobru fokusiranost.

Organizovati prostor znači napraviti red među stvarima koje koristite. To zahteva odlaganje sa vidnog mesta onih stvari koje vam nisu potrebne i postavljanje stvari koje svakodnevno koristite na dohvat ruke. Najvažniji cilj organizacije jeste da možete da se snađete i brzo dođete do neophodnog.

Evo nekoliko korisnih saveta:

1. Koristite registratore i fascikle

Odlažite svu dokumentaciju blagovremeno. Pored dokumentacije koja je sastavni deo posla, koristite registratore i fascikle za sve što je potrebno da se odloži po završenom poslu.

2. Arhivirajte

Napravite sopstvenu arhivu, tako što ćete u arhivske kutije odložiti predmete i dokumentaciju iz prethodne poslovne godine.

3. Beležite na pravi način

Kada nešto odložite, obavezno naznačite šta se nalazi unutar neke fascikle, registratora, kutije. Na taj način skraćujete vreme pretrage dokumentacije.

Naravno, svesni smo činjenice da svi težimo digitalizaciji i da previše papira pravi nepotreban nered, medjutim u isto vreme smo svedoci da štampanu dokumentaciju nekada nalaže zakon, a nekada poslovna praksa. Iz tih razloga, papir je i dalje neminovnost u svakom poslu, a mi smo tu da ponudimo najbolja rešenja za odlaganje i arhiviranje kompletne papirologije.

Vaš PCM graf!